Hong Kong Young Ambassador Scheme – The Hong Kong Federation of Youth Group – Hong Kong Young Ambassador Scheme

最新消息


  • Photos of CTS Hong Kong New Year Countdown Celebrations 2018 & I Love HK “WHITE” Christmas have been uploaded
    Photos of CTS Hong Kong New Year Countdown Celebrations 2018 & I Love HK “WHITE” Christmas have been uploaded.
  • CTS Hong Kong New Year Countdown Celebrations 2018
    香港旅遊發展局將會喺元旦前夕12月31日舉辦萬人狂歡跨年派對 ─ 「2018香港除夕倒數」,讓各地旅客同香港巿民一齊吶喊倒數,迎接燦爛的2018年! 香港島沿海多幢建築物會有流星煙火俾訪客許願,亦會有多位演藝人喺街頭派對送上精采表演,而踏入子夜的一刻,維港一帶既建築物相繼燃放煙火,送上新年的第一份祝福。 我哋YA當然會參與咁精彩既旅遊盛事喇!服務下星期二(24/10)就截止報名,YA記得報名喇!YA約定大家「2018香港除夕倒數」見!
  • I Love HK “WHITE” Christmas
    由 Hong Kong Young Ambassador Alumni Association (HKYAAA)同秘書處合辦既 聖誕節慶活動:I Love HK「威」Christmas 「喂,又到聖誕,又到聖誕, 下個聖誕,有無今年咁嘆? Santa Clause is coming to town ……」 大家計劃好今個聖誕日去邊到「威」未呢? 左揀右揀,識揀一定係同我哋去「『威』Christmas」喇! 曾被CNN評選為「全球十大聖誕渡假勝地」之一嘅香港,每年聖誕都吸引成千上萬嘅旅客造訪。身為YA,當然不能錯過這個黄金機會去展示我哋嘅熱情好客精神呢!現誠邀大使在普天同慶的日子,參加一個完全屬於我哋YA嘅聖誕節慶活動 — I Love HK「威」Christmas。屆時我哋將在城中旅客熱點之一嘅中環碼頭熱熱鬧鬧地與「眾」同「樂」,將節日氣氛推至最高點! 今個聖誕一於齊齊去「威」,分享節日喜悅之餘,亦推廣這個充滿活力與魅力嘅城市,讓旅客及市民倍加感受到香港獨有嘅「人情味」及「地道文化」! 名額有限,請馬上報名參加。就讓我哋一起盡情「好客」,全城開心過聖誕!
  • Urban Mid-Autumn Lantern Carnival 2017
    康樂及文化事務署將於10月在維多利亞公園舉行中秋綵燈會,一連串豐富節目包括綵燈展覽、青年之夜、手工藝示範、燈謎競猜,以及不同的舞蹈和音樂好手獻藝等,將為訪客帶來不一樣的中秋。國家級非物質文化遺產大坑火龍亦會於中秋節正日舞入維園,讓旅客體驗香港逾百年歷史的傳統習俗! 為響應是項盛事,我們YA亦會參與其中,發揚好客精神。大家記得10月4日至8日 (星期三至日)去維園搵我哋喇!
  • 2017 Sun Hung Kai Properties Hong Kong Cyclothon
    香港年度盛事「新鴻基地產香港單車節」再度登場!活動踏入第三屆,將繼續帶來雲集精英車手的國際賽,以及歡迎大眾參加的單車活動。活動當天,騎士可以騎上青馬大橋,挑戰極限;或在繁華的尖沙咀鬧市,輕鬆體驗追風樂。為響應是項盛事,香港青年大使亦獲邀參與其中,發揚好客精神,感受香港熾熱動感的一面!有興趣的大使快回覆秘書處電郵喇!

活動回顧


精選影片


 

香港青年大使計劃秘書處


  • 香港北角百福道21號香港青年協會大廈4樓


    星期一至五 (9:30am-5:30pm)
    星期六 (9:00pm-1:00pm )
    星期日及公眾假期 休息
  • 3586 8458

  • 3586 8311

  • yas@hkfyg.org.hk

 
 
 
 
 
 
 

 

Support HKFYG, Donate now.

 

 

Donate Now

Support Us